Izbornik Stranica
Rss

Novosti, smjernice i savjeti iz svijeta parfema i kozmetike

Izbornik Kategorija

Poslano na 30.3.2015 u Parfemi, Svijet mirisa | 0 komentara

2. dio: Cvjetni mirisi

2. dio: Cvjetni mirisi

Možda ćete reći, da su cvjetni mirisi najstarija obitelj u svijetu parfema. Ljudi su uvijek voljeli mirisati cvijeće, i zbog lijepog mirisa odlučili su dobivati mirisne sastojke iz njih, logično zar ne? Ustvari cvjetni mirisi spadaju među novije, jer iz većine cvijetova je nemoguće dobiti mirisne sastojke bez korištenja tehnologije.

Prvi parfemi u obliku ulja su nastali iz začina, drva i bilja jer se mirisna ulja mogu lako proizvesti. Obitelj cvjetnih parfema je veoma široka i sadrži mnogo ogranaka. U cvijeću se prikazuju praktički sve ostale skupine sastojaka. Kakve cvjetne mirise znamo?

Čisto cvijeće

U ovim parfemima nećete osjetiti praktički ništa nego cvjetne tonove, jer je riječ o veoma promjenjivoj skupini. Cvjetni mirisi mogu biti lagani i teški, tihi i izražajni. Tipično ovi parfemi su elegantni ili romantični, miris cvijeća je uvijek bio povezan sa ženstvenošću – za razliku od drvenastih mirisa ili bilja, koji se mogu naći u nekim ženskim i muškim mirisima. Čiste cvjetne toaletne vode su voljeli muškarci u posljednjem stoljeću, a danas ih više prakticiraju žene. Čisti cvjetni mirisi su npr. Lagani Pleasures od Estée Lauder ili Paris od YSL, također i Chloé, Modern Muse, ili novi Ma Vie od Bosse.

Bijeli cvjetni miris

Već ste se sigurno susreli sa pojmom „bijeli cvjetni mirisi“. Tako su označeni parfemi, u kojima prevladavaju tipični mirisi bijelog cvijeća – spadaju ovdje jasmin, gardenija, cvijet naranče, biljka kozja krv ili tuberoza. Svi ovi cvijetovi imaju zajedničko bijele latice sa karakterističnim opojnim mirisom u određenim nijansama, koje se razlikuju.

  • Biljka kozja krv miriše lagano „zelenije“ i medno

  • tuberoza je opojna, čak i animalna

  • miris gardenije je gladak i zaobljeniji

 

235975440-gardenie

Gardenija (izvor: bit.ly/1zvFTgj)

2001411266-parfemovana-voda-burberry-london

Burberry London

141064117-jasmin

Jasmin (izvor: bit.ly/1wwHP5W)

772423281-pomerancovy-kvet

Narančin cvijet (izvor: bit.ly/1utTxzm)

652842662-zimolez-japonsky_1

Japanski zimolez (izvor: bit.ly/13GSccE)

 

763219187-tuberoza

Tuberoza (izvor: bit.ly/1x5olV3)

924271261-parfemovana-voda-calvin-klein-beauty

Calvin Klein Beauty

 

Cvjetno voćni mirisi

Veoma omiljena skupina koju ima u sortimentu svaka parfumerija je najviše zastupljena. Svježe voće i romantično cvijeće su savršena, ugodna kombinacija, koja je namijenjena i za mlade djevojke i može se nositi praktički svugdje.

Cvjetni voćni mirisi su npr. Dobro poznati Lanvin Éclat d’Arpège ili Versace Bright Crystal, ali također i Ferragamo Signorina, Bvlgari Omnia Coral, Lanvin Marry Me, Marc Jacobs Daisy, Chloe Love Story, DKNY Be Delicious, Lolita Lempicka L’Eau Jolie, Clinique Happy in Bloom, ljetno limitirano izdanje Eternity ili Burberry Summer, skoro svaki miris od poznatih osoba (Kim Kardashian, Kylie Minogue, Britney Spears) i puno jeftiniji mirisi poput Adidas, Puma ili Mexx.

Ako Vam se sviđaju cvjetni mirisi, nećete imati nikakav problem izabrati neki za sebe.

1873811825-bvlgari-omnia-coral

Bvlgari Omnia Coral

77195542-dkny-be-delicious

DKNY Be Delicious

1335788031-mix-ovoce

Sočno voće

1565106132-lanvin-eclat-d´arpege

Lanvin Éclat d’Arpège

 

905877860-marc-jacobs-daisy

Marc Jacobs Daisy

 

Cvjetni orijentalni

Na suprotnom kraju spektra se nalaze cvjetni orijentalni mirisi. Cvijeće u njima nije kombinirano sa svježim tonovima, nego već sa slatkim, teškim sastojcima poput jantara, drva sandalovine, vanilije ili meda. Takav parfem ne mora biti težak i obrnuto. Suprotno od laganih mirisa, cvjetni orijentalni mirisi imaju jednu prednost – izdrže dugo vremena, čak i nekoliko sati će biti uredno lijepi.

Za to su zaslužni orijentalni tonovi u bazi parfema. Parfumeri za ove sastojke kažu da su fiksatori, imaju sposobnost „usidriti“ ostale sastojke, odraziti ih i ne dozvole im da brzo ispare. Tipični i dokazani fiksator je drvo sandalovine.

239971216-bvlgari-jasmin-noir

Bvlgari Jasmin Noir

756087565-calvin-klein-euphoria-gold

Calvin Klein Euphoria Gold

1312786287-tom-ford-black-orchid

Toma Forda Black Orchid

Cvjetni zeleni mirisi

Svježi zeleni tonovi u cvijeću su isti kao i u voćnim mirisima. Ove sočne mirise preferiraju žene, kojima je slatkoća voća ne odgovara, ostali cvjetni voćni mirisi nažalost podsjećaju na bombone. Cvjetni zeleni parfemi su energetični i dokazano će biti elegantni i sportski.

Možda znate Gucci Envy, koji je neko vrijeme bio najprodavaniji parfem, ili Cristalle Eau Verte od Chanela.

51408591-chanel-cristalle-eau-verte

Chanel Cristalle Eau Verte

438851232-trava

 

Neki parfemi sa zelenim notama su stvarno izvrsni:

  • ljubičice

  • đurđica

  • zubul

  • božur

 

U nekim zelenim parfemima naći ćete netradicionalne sastojke poput listova rajčice (DKNY Women, Eau de Campagne) ili bogato korišteni sastojak galbanum (starija verzija Miss Dior, Ô de Lancôme i Vent Vert), ponekad egzotična menta (Aqua Allegoria Herba Fresca) ili zeleni čaj (Eau Parfumée au Thé Vert).

Cvjetni aldehidi

Cvjetni mirisi sa izražajnim aldehidima se danas skoro i ne izrađuju, jer ljudima je ovaj miris prilično staromodan. Aldehidni mirisi odražavaju oštru sapunjavost, ali istovremeno cvjetne sastojke.

2105332429-elizabeth-taylor-white-diamonds

Elizabeth Taylor White Diamonds

1359531798-lanvin-arpege

Lanvin Arpège

1854384200-chanel-no.5

Chanel No. 5

Sigurno znate Chanel No. 5, jedan od prvih aldehidnih mirisa. Kada negdje pročitate recenzije za ovaj miris zasigurno ćete naići i na negativne komentare. Osim slavnog Chanela u ovu skupinu spada i YSL Rive Gauche, Lanvin Arpège (stari predstavnik cvjetno voćnog Éclata), Estée Lauder White Linen, Van Cleef & Arpels First ili davni White Diamonds od Elizabeth Taylor.

U cvjetne mirise spadaju i druge skupine, npr. cvjetno chyprovi, koje ću staviti u članak o chypre parfemima – jer zaslužuju svoj prostor.

[Total: 0    Average: 0/5]

alberta

Dobar dan svima vama koji volite modu, parfeme, šminku. Ovo je pravi blog za Vas, na kojem možete pronaći korisne informacije o svemu što Vas veseli. Pronađite inspiraciju, poželite nešto novo, upoznajte svijet parfema, a ako ga već poznajete, možete uvijek naučiti nešto novo. Na kraju krajeva ja sam poput Vas, znatiželjna djevojka koja uvijek traži inspiracije. Dobro došli !

Aktualizováno:

Ostavite Komentar

Članak nije bio komentiran. Budite prvi koji će prokomentirati.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This