Izbornik Stranica
Rss

Novosti, smjernice i savjeti iz svijeta parfema i kozmetike

Izbornik Kategorija

Poslano na 30.3.2015 u Parfemi, Svijet mirisa | 0 komentara

2.dio: Egipat

2.dio: Egipat

Što Vam prvo padne na pamet, kada netko spomene Egipat? Piramide, vrući pijesak… Što može ugrijati srce parfemskom fanatiku? Naravno, prvi spomen na „Hommo Parfemus“. „Per fumum“, što znači kroz dim ukazuje na to da ova tradicija dolazi iz vjerskih obreda.

Apsolutni počeci parfumera

Privilegija, zaogrnuti se parfemima, nije bila dostupna svima. Dobivanje i proizvodnja su bili veoma složeni, pa je logično da su u parfemima uživali samo visoki slojevi društva. Drevni „parfumeri“ su pripadali vladarima i njihovim bliskim podanicima. Tek mnogo kasnije, uz porast ove industrije, u parfemima su mogli uživati i obični ljudi.

516248247-zpusob-ziskavani-vonnych-esenci-v-egypte

Postupak dobivanja mirisne esencije u Egiptu (izvor: bit.ly/1sJwxMu)

 

Alkemičari su morali napraviti tisuće neuspješnih pokusa, prije nego su uspjeli dobiti savršeni rezultat. Sve to povlači za sobom dobro poznavanje kemije i tehnološkog postupka proizvodnje. Drevni alkemičari morali su proći trnoviti put do savršenog rezultata. Sa tadašnjim znanjem i bez pomoći moderne tehnologije postigli su ono što su željeli, a čemu se danas možemo diviti. Do danas se divimo inteligenciji drevnih civilizacija. Do danas se raspravlja da li su na grobnicama faraona poruke iz svemira. Pitanja je mnogo, a ne postoji pravi odgovor.

Trendovi u njezi tijela

Liz Taylor, u kultnom filmu Kleopatra, savršeno utjelovljuje žensku ljepotu starog Egipta. Izražajne oči i usta, nisu bili samo za žene već i muškarce.

Osim toga depilirali su glavu i cijelo tijelo isto kao i žene. Osim dekorativne kozmetike koristili su i mirisne masti, ulja, kupke i obloge.

Naš SAVJET► Da biste postigli savršeni izgled isprobajte eyeliner Astor 24h Perfect Stay Style Muse. Vaš pogled će biti neodoljiv.

Napravite parfem Kleopatre

Horusov hram u Edfu, koji se nalazi na rijeci Nil, na zidovima skriva upute za izradu parfema egipatskih faraona i prvi opis tehnologije dobivanja mirisa. Riječ je o destilaciji cvijeta ljiljana. Veoma omiljeni parfem Kleopatre se zvao HEKNU, možete ga napraviti sami kod svoje kuće.

Što Vam je potrebno za to?

  • slatki plodovi, možda šljive mirabel

  • tamjan

  • druga vrsta tamjana

  • mirisno biljke

  • drveni ugljen

  • sheben mirisni korijen

  • najbolje vino

  • voda

  • smola

Upute za proces proizvodnje

Smrvljene krute tvari pomiješajte sa vinom i pustite da zavri. Dodajte sve tekuće sastojke i stavite sve zajedno da opet zavrije. Na kraju ulijte u tkz. khebeb, spremnik za skladištenje parfema. Za podrobnije informacije posjetite egipatski gradić Edfu, i ponesite rječnik za hijeroglife.

Kada bismo mi mogli putovati vremenom, cilj bi nam bio uvijek isti – željeli bismo znati koji je parfem u to doba bio najpopularniji, s obzirom na uzak krug korisnika zasigurno onaj koji je volio vladar ili možda neka sasvim druga teorija. Koja je Vaša?

[Total: 0    Average: 0/5]

alberta

Dobar dan svima vama koji volite modu, parfeme, šminku. Ovo je pravi blog za Vas, na kojem možete pronaći korisne informacije o svemu što Vas veseli. Pronađite inspiraciju, poželite nešto novo, upoznajte svijet parfema, a ako ga već poznajete, možete uvijek naučiti nešto novo. Na kraju krajeva ja sam poput Vas, znatiželjna djevojka koja uvijek traži inspiracije. Dobro došli !

Aktualizováno:

Ostavite Komentar

Članak nije bio komentiran. Budite prvi koji će prokomentirati.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This