Izbornik Stranica
Rss

Novosti, smjernice i savjeti iz svijeta parfema i kozmetike

Izbornik Kategorija

Poslano na 30.3.2015 u Parfemi, Svijet mirisa | 0 komentara

3.dio: Mezopotamija i Kreta

3.dio: Mezopotamija i Kreta

Malo povijesti nikome nije naudilo… Prvo, da vidimo gdje bismo danas smjestili Mezopotamiju. Nažalost na ovom području se danas nalazi Islamska država, na području koje odgovara Iraku, sjevernoistočno od Sirije, jugoistočno od Turske i jugozapadno od Irana. Osim najpoznatijeg vladara Mezopotamije Hamurabi, spominje se ime TAPPUTI – BELATEKALLIM. Tko je zapravo bila ta osoba, neki je smatraju muškarcem a neki kažu da je bila žena.

Odgovor na ovo pitanje, nikada nećemo točno saznati, iako naišla sam nakon dugotrajne potrage na jedan članak kemičara. Osoba koja je bila prije 1200 godina prije Krista, pravi kemičar svog doba. Tako da ovaj članak navodi da je bila žena. Tapputi je bila mezopotamska proizvođačica parfema, koja je povijesno prva osoba, spomenuta uz prva kemijska otkrića. Njezino drugo ime, Belatekallim, sugerira da je imala glavnu ulogu u proizvodnji.

1187427672-recept-na-parfem

Recept za parfem od Tapputi (izvor: http://bit.ly/1v6NkZG)

 

O proizvodnji parfema u drevnoj Mezopotamiji i Kreti mnogi mogu naučiti nešto novo, i poboljšati proizvodnju i obradu materijala koji su drevni obrtnici doveli do savršenstva a tako i skladištenje i očuvanje. Na primjer oblik alabastora je dobila posuda za ulje ili miris. Inspiracija dolazi iz Egipta. Temelji dolaze iz Grčke ili Egipta.

Aryballos i Askos su drugi iz linije, koja predstavlja pradavne parfeme. Pyxis. Mala posuda okruglog oblika. Bila je to kozmetička kutija, danas bismo u nju stavljali pamučnu vatu ili kozmetičke štapiće. Ove posude su dakako nastale od keramike, slonovače ili kamena. Najveću popularnost su imali od sredine 5. st. pr.n.e.

Mirisna ulja su pripremali od macerati bilja (namočenih u tekućinu). Bilje koje su koristili su bile sa tog područja ili uvezene na Babilonsko tržištevrste ruža, lovor, mirta, mimoza ili vrsta ljiljana. Najomiljeniji sastojak koji je bio cijenjen i više od Babilonskog zlata, je bio tamjan (olibanum) i mirta. Za ovaj mirisni dim se plaćalo više nego za današnje luksuzne niche parfeme.

 

Dokaz da je izgled proizvoda bio važan isto kao i sami sadržaj, govori nešto o ovoj dnevnoj kulturi. Čežnja za ljepotom se ne odnosi samo na kožu ljubitelja parfema, već i na povijesne artifakte koji su prikazivali slike iz života i smrti. I iznad svega – bili su ručno ukrašeni i izrađeni. U tom pogledu, takvu kvalitetu nećemo opet postići.

[Total: 0    Average: 0/5]

alberta

Dobar dan svima vama koji volite modu, parfeme, šminku. Ovo je pravi blog za Vas, na kojem možete pronaći korisne informacije o svemu što Vas veseli. Pronađite inspiraciju, poželite nešto novo, upoznajte svijet parfema, a ako ga već poznajete, možete uvijek naučiti nešto novo. Na kraju krajeva ja sam poput Vas, znatiželjna djevojka koja uvijek traži inspiracije. Dobro došli !

Aktualizováno:

Ostavite Komentar

Članak nije bio komentiran. Budite prvi koji će prokomentirati.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This