Izbornik Stranica
Rss

Novosti, smjernice i savjeti iz svijeta parfema i kozmetike

Izbornik Kategorija

Poslano na 30.3.2015 u Parfemi, Svijet mirisa | 0 komentara

3.dio: Orijentalni mirisi

3.dio: Orijentalni mirisi

Orijent, je riječ koja miriše na začine, značajna drva, udaljenostima i tajnama. Orijentalni mirisi dobivaju novu popularnost u ovo doba i parfumerije nude cijelu šteku ovih parfema, od laganih cvjetnih orijentalnih za obične ljude ili snažne uljne parfeme izravno iz arapskih zemalja.

Od čega su sačinjeni najčešći orijentalni mirisi?

Za orijentalne parfeme su tipični sastojci:

  • začini (cimet, vanilija, kardamom, ponekada i kumin)

  • drvo (sandalovo, cedro, ružino, agar)

  • osebujno cvijeće, također cvijeće ili aromatično bilje

 

1345035783-kosatec

Cvijet irisa

1614070916-santalove-drevo

Drvo sandalovine

367728046-pryskyrice

Smola

 

1930093695-1175746_703635749651006_543086052_n

Orijentalni začini

Tipični, orijentalni sastojci su ambra, koja je smjesa mirisne smole. Njen miris je sladak, ponekada drvenast, medast, malo „zlatan“. Također sama smola nije omiljeni sastojak orijentalnih parfema, već tamjan (vrsta smole), mirta, benzoin ili na prvi pogled obična borova smola, koja ima prekrasni baršunasti miris.

Slatki, lagani, živahni mošus bio je nekada veoma skup, jer se dobivao od jelena, ali danas se dobiva sintetičkim pute, isto kao i drugi životinjski sastojci.

Među orijentalne mirise također spadaju i gurmanski parfemi, iako je ova skupina danas tek na početku, često je poznata kao samostalna obitelj.

Orijentalni začini

Ne mogu zamisliti orijentalni bazar bez da zastanem na mirisnim štandovima sa začinima, ali također i zamisliti orijentalni miris bez začina. Ljudi su ih koristili već u starom vijeku za osvježenje svojih domova i mazali se mirisnim uljima ili mastima, u kojima su začini bili namočeni.

1769693633-hypnotic-poison-dior

Christian Dior Hypnotic Poison

655698523-bvlgari-black

Bvlgari Black

860642011-yves-saint-laurent-opium

Yves Saint Laurent Opium (izvor: http://bit.ly/1xuPAt8)

Tipični i dobro poznati predstavnik ove skupine je Opium (Yves Saint Laurent, koji je nakon nedavene promjene u sastavu i bočice mali pitomiji, ali i dalje se radi o izražajnom mirisu. Novi Opium više miriše na smolu (ambra, opopanaks, mirtu) i nešto manje začina, od starog sastava su ostali cimet i klinčić. Unikatni začinjeni uniseks miris je Black od Bvlgari; kumin, koji sam spomenula na početku možete pronaći u Hypnotic Poisonu (Dior).

Miris vanilije

Posebna podskupina začinjenih mirisa su vanilkasti. Netko voli parfeme sa vanilijom, netko ih ne podnosi. Klasična vanilija je Shalimar (Guerlain) ili također Brit (Burberry), u kojem je kombinacija vanilije sa gorkim bademima. Možda volite vaniliju u veoma uspješnom Hypnôse ili Code, ili niche miris poput Un Bois Vanille (Serge Lutens), Havana Vanille (L’Artisan) ili Hermessence Vanille Galante.

Orijentalno drvenasti

Starovjekovni orijentalni bogataši su koristili miris značajnih drva u najčišćem obliku: dali su proizvesti kovčeg drva sandalovine, koji je mogao zamirisati i cijelu sobu i zaštititi njezin sadržaj od moljaca.

841168341-guerlain-samsara

Samsara Guerlain

976965933-sensuous-estee-lauder

Sensuous Estée Lauder

Danas ljepotu drvenastih mirisa možemo mirisati iz bočica. Ženska klasika drva sandalovine je crvena Samsara, a od najnovijih mirisa je ovdje Sensuous od Estée Lauder. Miris drva sandalovine je najprije povezan sa muškim parfemima, ali danas muškarci ne vole ovaj teški miris i preferiraju lagani drveni miris bez slatkih orijentalnih tonova (npr. Lalique Equus ili parfemi od Dsquared2). Muške parfeme možete pronaći u posebnom dijelu.

Orijentalno voće

U orijentalnim parfemima možete pronaći voće, svježe i prolazno, ali slatko, sočno i izražajno, poput šljiva ili breskve. Predstavnici ove skupine su Jasmin Noir od Bvlgari (šljive), Fath de Fath (breskve), J’adore (šljive) ili Rochas Femme (breskve i marelice).

82672788-bvlgari-jasmin-noir

Bvlgari Jasmin Noir

1794536175-christian-dior-jadore

Christian Dior Jadore

1741348611-rochas-femme

Rochas Femme

 

1756169118-svestka

šljive

 

Čisti orijentalni parfemi

Postoje li samo čisti orijentalni mirisi? U svakom možemo pronaći neke izražajne sastojke, po njima ih možemo svrstati među začinjene, cvjetne, gurmanske ili drvenaste podskupine… Ipak mogu se pronaći mirisi, u kojima su jedinstveni sastojci spojeni harmonični, tako da skladno djeluju kao homogena legura. Često je u njima ambra, koja ima moć sjediniti ostale sastojke. Ovdje spada Amber Absolute od Toma Forda ili Must de Cartier.

[Total: 1    Average: 3/5]

alberta

Dobar dan svima vama koji volite modu, parfeme, šminku. Ovo je pravi blog za Vas, na kojem možete pronaći korisne informacije o svemu što Vas veseli. Pronađite inspiraciju, poželite nešto novo, upoznajte svijet parfema, a ako ga već poznajete, možete uvijek naučiti nešto novo. Na kraju krajeva ja sam poput Vas, znatiželjna djevojka koja uvijek traži inspiracije. Dobro došli !

Aktualizováno:

Ostavite Komentar

Članak nije bio komentiran. Budite prvi koji će prokomentirati.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This