Izbornik Stranica
Rss

Novosti, smjernice i savjeti iz svijeta parfema i kozmetike

Izbornik Kategorija

Poslano na 10.4.2015 u Parfemi, Svijet mirisa | 0 komentara

4.dio: Chypre mirisi

4.dio: Chypre mirisi

U današnjoj epizodi htjela bih Vam predstaviti chypre ili chypre mirise. Ova skupina parfema je poseban po tome da je prije nekoliko godina prošla intenzivne promjene, tako da ono o čemu ćemo govoriti danas je chypre klasika.

Kako je sve počelo

Cijela skupina nosi ime po parfemu Chypre iz parfumerije Françoise Cotyho. Gospodin Coty je tada godine 1917. isprobao neobičnu kombinaciju citrusnih akorda i hrastove mahovine zajedno sa labdanom i mošusom. Glavni sastojak je lišaj, njegov miris bi se dao opisati kao mahovina, drvo, šuma, oštriji. Takav je i karakter chypre mirisa, jer u njima možete naći tipične mahovinaste i drvenaste podtonove. Dodatkom labdana, smole se naglašavaju drvenasti tonovi i pridaju ambrasti, slatkasti i lagano animalni. Citrusi, tipični bergamot, podporuje svježinu i blistavost chypre parfema.

1296820164-andy_cotychypre

Françoise Coty Chypre (izvor: bit.ly/1qSasVE)

Chypre mirisi klasičnog tipa su elegantni i obično je za njih potreban iskusan nos. Nisu ugodni na prvi miris, na njihovu ljepotu je potrebno naviknuti se. Među klasike spadaju stara Miss Dior, Mitsouko (Guerlain), Paloma Picasso, Cabochard (Grès) ili starija verze Chanel No. 19.

Kraj lišajeva

Lišaj ima nažalost jedan nedostata, spada među poznate alergene. Njegovo korištenje u parfemima je zato bilo ograničena u Europskoj uniji i također od strane organizacije FRA (International Fragrance Association), koja utječe na sastojke u parfemima tamo gdje EU ne vrijedi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lišaj

19720777-paculi

Pačulij

 

Pravila se polako pooštravaju i proizvodnja chypre parfema klasičnog tipa je već nekoliko godina nemoguća. Proizvođači su počeli gledati kako da zamijene sastojke koji su zabranjeni, i tako su nastali moderni chypre mirisi. Većina korisnika to ne odobrava, klasični chypre parfemi danas spadaju staromodno poput aldehidnih i cijene ga jedino iskusni znalci. Modernim chypre mirisima dominiraju baršunaste arome i suhi pačulij.

Klasični chypre mirisi

Među parfeme, koji sadrže više ili manje chypre tonove spada Miss Dior u ukrašenoj bočici sa reljefima koja se nekada prodavala u ovalnoj bočici sa crnobijelim prugama.

480558646-clinique-aromatics-elixir

Aromatics Elixir Clinique

1619746920-miss-dior

Miss Dior (izvor: bit.ly/1EZvI3V)

616498018-miss-dior-ovalne-baleni

Miss Dior – okruglo pakiranje (izvor: bit.ly/1uDViZf)

1033325125-paloma-picasso

Paloma Picasso

 

Možda se sjećate mirisa Paloma Picasso i njegovih izražajnih animalnih i dimnih tonova. Aromatics Elixir od Clinique, koji je i danas dostupan također spada u chypre skupinu.

Chypre cvjetni

Chypre tonovi miješaju se sa cvjetnim, stvaraju mrvicu elegancije i romantike. Ysatis (Givenchy) spaja aldehide i lišaj sa jasminom i mednim zimolezom.

Chypre voćni

Za početak ova podskupina je poznata po mirisu Mitsouko sa izražajnim tonovima breskve. Breskva ovdje nije slatka svježa ili ljepljiva, kako smo navikli u novim začinjenim voćnim mirisima, miriše na baršun, netko će pomisliti da je suh. Jasno, blistava breskva i nektarina se nalaze u mirisu Yvresse od Yvese Saint Laurenta.

Chypre zeleni

Mahovinasti tonovi chypre mirisa su oštriji zbog zelenih sastojaka. Najprije to je zbog galbanuma, koji možete pronaći u npr. Ô de Lancôme ili starom Vent Vert (Balmain), najzelenijem mirisu koji postoji.

Chypre kožni

Chypre i koža su takvi tonovi, koji odgovaraju zajedno – i vrijedi to za klasične i moderne. Među klasične spadaju npr. Cabochard (Grès), Bandit (Robert Piguet)

Moderni chypre mirisi

Prvi i poznati slavni predstavnik ove skupine je Narciso Rodriguez Eau de Parfum (ružičasta bočica), njegov glavni i gotovo jedini sastojak je pačulij, ruža i mošus. Manje poznati, ali isti (jeftiniji) je miris Red Door Velvet od Elizabeth Arden ili Cabaret od Grès, koji je godinu dana stariji od Narciso. Suhi, baršunasti pačulij i ruže dominiraju u Perles de Lalique.

452523414-cabaret-gres

Cabaret Grès (izvor: bit.ly/11gp8qS)

638445715-narciso-rodriguez-eau-de-parfum

Narciso Rodriguez Eau de Parfum

645285865-red-door-velvet

Red Door Velvet Elizabeth Arden

 

Moderni chypre voćni

Pačulij voćni mirisi su momentalno veoma popularni i u trendu. Još možda znate i miris Jimmy Choo ili Miss Dior Eau de Toilette. Često se ovaj miris pojavljuje u jeftinijem sortimentu, npr. Kylie Minogue Darling.

Moderni chypre kožni

Koža nije samo u glasičnim chypre tonovima, ali i u onim novijima. Svjedoče o tome popularnost mirisa Bottega Venetta, u kojem možemo pronaći pačulij, kožu i jasni jasmin. U ovu podskupinu spada također i Kelly Calèche ili muški miris Dior Homme.

[Total: 1    Average: 1/5]

alberta

Dobar dan svima vama koji volite modu, parfeme, šminku. Ovo je pravi blog za Vas, na kojem možete pronaći korisne informacije o svemu što Vas veseli. Pronađite inspiraciju, poželite nešto novo, upoznajte svijet parfema, a ako ga već poznajete, možete uvijek naučiti nešto novo. Na kraju krajeva ja sam poput Vas, znatiželjna djevojka koja uvijek traži inspiracije. Dobro došli !

Aktualizováno:

Ostavite Komentar

Članak nije bio komentiran. Budite prvi koji će prokomentirati.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This