Izbornik Stranica
Rss

Novosti, smjernice i savjeti iz svijeta parfema i kozmetike

Izbornik Kategorija

Poslano na 10.4.2015 u Parfemi, Ženski parfemi | 0 komentara

5.dio: Citrusni i aromatični mirisi

5.dio: Citrusni i aromatični mirisi

Na kraju serijala o obiteljima ženskih mirisa su citrusne i aromatične (biljne) kompozicije, koje su na početku moderne parfumerije nosili gospoda i dame. Poslije je ovaj miris bio na istoj razini sa toaletnim vodama ili kolonjskim tipično za muškarce, ali danas ih nose skoro svi.

Mirisi izrađen od ekstrakata iz citrusne kore i raznog bilja stari su stotine godina. Ugarska vojska ili vodica ugarskog kraljevstva, koja je iznikla u drugoj polovici 14. st., smatra se prvim europskim parfemom na bazi alkohola (do toga doba su se koristila mirisna ulja, masti ili mirisni dim). Originalno u sadržaju je imao samo ružmarin i tamjan, poslije je nastala verzija sa citronima, lavandom, mentom, kaduljom i mažuranom. Godine 1709. je talijanski parfumer Farina smiješao miris, koji je nazvao Eau de Cologne – kolonjska voda. Sadržavala je citruse (limun, naranču, bergamot) i bilje (lavandu, ružmarin, timijan) zajedno sa jasminom i duhanom, i postala je toliko slavna da se danas osvježavajućim laganim mirisima sa citrusima i aromatičnim sastojcima kaže da su jednostavno „kolonjske vode“.

Citrusni i aromatični mirisi se nose najviše u ljeto, jer mogu osvježiti i u vrućim ljetnim danima, kada bijeli cvijetno voćni mirisi postaju previše teški.

Citrusni mirisi

Mirisi, koji sadrše samo citruse, su rijetki. Citrusni sastojci su veoma nestabilni i izdrže samo par trenutaka, zato se k njima dodaju bilje ili lagana drva. Čisti citrusni miris je dezodorant Citrus od Weledy, koji miriše samo par trenutaka.

1229909066-tuscan-soul-salvatore-ferragama

Salvatore Ferragama Tuscan Soul

2063348561-guerlaine-aqua-allegoria-pamplelune

Guerlain Aqua Allegoria Pamplelune

1094237415-arancia-di-capri-acqua-di-parma

Acqua di Parma Arancia di Capri

Svježi Tuscan Soul od Salvatore Ferragama sadrži bergamot i petitgrain, izdrži nekoliko trenutaka. Lijepi Aqua Allegoria Pamplelune od Guerlainu, koji miriše na grejpfruit i bergamot zahvaljujući svojoj bazi sadrži pačulij ima nešto bolju izdržljivost, ili Eau de Cologne istog brenda, koji u bazi ima citruse najprije bergamot, naranču i limun. Arancia di Capri od Acqua di Parma je oda naranči i mandarini, koje su zaslađene mošusom i karamelom, Bergamotto di Calabria miriše na bergamot i limune, njihova izdržljivost produžena je pikantnim đumbirom.

Citrusno aromatični mirisi

Ova skupina ima više sreće. Farinova Kolonjska voda se pretvorila u Eau de Cologne 4711, koju danas možete kupiti za povoljnu cijenu. Njezini glavni sastojci su citron i ružmarin. Eau d’Orange Verte (Hermès) sadrži naranču, mentu i pačulij, Aqua Allegoria Mandarine Basilic (Guerlain) mandarinu i bosiljak. Dobro osvježavajući mirisi nudi brend Acqua di Parma: Mirto di Panarea (mirta, citron, bergamot) ili klasični Coloni (citrusi, lavanda, verbena a ružmarin).

[Total: 0    Average: 0/5]

alberta

Dobar dan svima vama koji volite modu, parfeme, šminku. Ovo je pravi blog za Vas, na kojem možete pronaći korisne informacije o svemu što Vas veseli. Pronađite inspiraciju, poželite nešto novo, upoznajte svijet parfema, a ako ga već poznajete, možete uvijek naučiti nešto novo. Na kraju krajeva ja sam poput Vas, znatiželjna djevojka koja uvijek traži inspiracije. Dobro došli !

Aktualizováno:

Ostavite Komentar

Članak nije bio komentiran. Budite prvi koji će prokomentirati.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This